Rondleidingen actueel

Connecting Cultures levert maatwerk: alle rondleidingen kunnen geboekt worden voor 1 uur of langer. Het combineren van rondleidingen en thema’s is mogelijk. Wij denken graag met u mee over een passend programma voor uw museumbezoek / dagje uit met familie, vrienden, schoolklas, museumkring of vereniging!

Prijzen – inclusief gebruik van ‘fluistersets’- op aanvraag . Maximaal 15 deelnemers per groep.

Hieronder volgt een selectie uit het actuele en verwachte aanbod van tijdelijke tentoonstellingen in musea.

Voor rondleidingen in de permanente collectie van de musea: zie hier

 AMSTERDAM

Amsterdam Museum i.s.m Rijksmuseum en Hermitage

hvge

Hollanders van de Gouden Eeuw

vanaf 29 november 2014

Dertig reusachtige groepsportretten uit de 17de eeuw afkomstig uit de collecties van het Amsterdam Museum en het Rijksmuseum zijn vanaf 29 november 2014 voor het eerst verzameld in de Hermitage Amsterdam. Deze ‘broers en zussen’ van De Nachtwacht zijn uniek in de wereld en vanwege hun formaat zelden te zien. Ze tonen ons regenten, schutters en kooplieden van allerlei rangen, standen en religies, gebroederlijk naast elkaar. Schuttersportretten van onder meer Govert Flinck en Nicolaes Pickenoy zijn slechts enkele voorbeelden van topstukken die in de tentoonstelling te zien zullen zijn. Samen illustreren zij het verhaal van het voor Nederland zo typerende collectieve burgerschap. Zij houden ons als het ware een spiegel voor, want de onderlinge verhoudingen van toen liggen aan de basis van de hedendaagse normen en omgangsvormen.

Amsterdam Museum

  

1001 vrouwen in de 20ste eeuw

04 oktober 2018 – 10 maart 2019

Precies honderd jaar geleden werd Suze Groeneweg als eerste vrouw lid van de Tweede Kamer. En volgend jaar vieren we dat Nederlandse vrouwen een eeuw geleden voor het eerst mochten stemmen. Een goed moment om terug te kijken welke rol vrouwen in de twintigste eeuw speelden. Deze winter presenteert het Amsterdam Museum de tentoonstelling ‘1001 vrouwen in de 20ste eeuw’. Samen met Els Kloek, auteur van het gelijknamige boek, stelt het museum opmerkelijke vrouwen voor die in de vorige eeuw elk een eigen rol speelden in de Nederlandse geschiedenis. Sommigen zijn beroemd of waren berucht, anderen nauwelijks bekend.

Aan de hand van uiteenlopende voorwerpen, foto’s en documenten ontmoet de bezoeker meer dan 120 vrouwen en ontdekt wat hen zo bijzonder maakt. Ze streden voor hun rechten, ze veroverden het publieke domein, ze zaten in het verzet, ze excelleerden in vormen van kunst of ze wilden de wereld veranderen. Vrouwen en mannen uit onze tijd geven in de tentoonstelling hun eigen visie op het verhaal van deze vrouwen. Bezoekers kunnen zelf de naam van een vrouw die zij belangrijk vinden aan de tentoonstelling toevoegen.

Hermitage Amsterdam

           

De Schatkamer! Meesterwerken uit de Hermitage

2 februari – 25 augustus 2019

De Hermitage Amsterdam bestaat 10 jaar! En dat wordt gevierd met een duik in al die fenomenale collecties van de Hermitage in St.-Petersburg, een inspirerende reis langs bijzondere museumschatten uit de hele kunstgeschiedenis. Van puur gouden archeologische vondsten uit oude culturen, via sculpturen en kostbaarheden uit de Grieks/Romeinse tijd, tot hoogtepunten uit de schilderkunst met grote namen als Da Vinci, Dürer, Van Dyck, Matisse, Rembrandt, Tintoretto, Velázquez en Van der Weyden. Ruim tweehonderd kunstwerken vormen voor even een ware schatkamer in de Hermitage Amsterdam. Het fascinerende Venusbeeldje uit 23.000 voor Christus is het oudste object, de duivelse zwaan van de Belgische kunstenaar Jan Fabre het jongste, uit 2016. Een reis door de kunstgeschiedenis, een unicum in Nederland!

Joods Historisch Museum

Kabbala – De kunst van de joodse mystiek

29 maart – 25 augustus 2019

Het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam hult zich van 29 maart tot en met 25 augustus 2019 in geheimzinnige sferen met een grote tentoonstelling over kabbala, de mystieke traditie van het jodendom. Bezoekers krijgen een gevarieerd beeld van deze oude traditie, die ook popsterren als Madonna en David Bowie inspireerde. Voor het eerst wordt een tentoonstelling gehouden die de vele aspecten van kabbala toont in onverwachte combinaties van eeuwenoude objecten en moderne kunstwerken.

Kabbala is sinds de middeleeuwen de benaming van duizenden jaren oude kennistradities waarmee joodse mystici het bestaan proberen te doorgronden. Kabbala betekent letterlijk ‘ontvangst’ en gaat ervan uit dat er ‘oerkennis’ bestaat over God, de schepping en over het functioneren van mensen. Vanaf de 20e eeuw bereikte kabbala een steeds breder publiek en werd ook een bron van inspiratie voor kunstenaars, schrijvers, filmmakers en hedendaagse pop-iconen, joods en niet-joods.

 De Nieuwe Kerk

 

Het leven van Boeddha, de weg naar nu

16 september 2018 – 3 februari 2019

Het leven van Boeddha, de weg naar nu is de wintertentoonstelling van de Nieuwe Kerk. De antieke kunst vertelt het levensverhaal van Siddhartha Gautama, oftewel de Boeddha. Hij werd in de vijfde eeuw v.Chr. geboren als rijke prins maar koos op zijn 29ste radicaal voor een ander leven. Daarin draaide alles om spirituele ontwikkeling. De fases in zijn leven, zijn geboorte, de grote ommekeer, de verlichting, de leerrede en zijn dood, staan aan de bron van het boeddhisme en vormen het verhaal van de tentoonstelling.

De essentie van het boeddhisme is de verlichting, die bereikt kan worden door een bewustwording van het hier en nu. Daarom hebben de tentoonstellingsmakers ervoor gekozen ook het ‘nu’ te vertegenwoordigen, met werken van 13 bekende kunstenaars. Een van de iconische bomen van Ai Weiwei zal een centrale plek krijgen, naast kunst van onder meer Yoko Ono, Kohei Nawa en Salvador Breed.

Rijks Museum

   

Alle Rembrandts

15 februari – 10 juni 2019

Ter gelegenheid van zijn 350ste sterfjaar in 2019 presenteert het Rijksmuseum voor het eerst in de geschiedenis een overzichtstentoonstelling van alle schilderijen, etsen en tekeningen van Rembrandt uit eigen collectie.

De tentoonstelling Alle Rembrandts introduceert Rembrandts leven en werk aan de hand van thema’s. In het eerste deel zien we zijn mijlpalen als beginnend kunstenaar. We kijken over zijn schouder mee in de spiegel. Wie goed kijkt naar zijn vele zelfportretten, ziet zijn groei, zijn ongeëvenaard talent. In een ander deel maken we kennis met zijn omgeving. In zijn jonge jaren oefent Rembrandt met het portretteren van zijn moeder, zijn familie en kennissen, later met zijn vrouw Saskia. Zelfs het ziekbed van zijn vrouw Saskia legt hij op indringende wijze vast. Ook de wereld om hem heen fascineert. Van bedelaars en straatmuzikanten tot landlopers en acteurs, hij maakt talloze portretten van de mensen die hij tegenkomt.

Rembrandt was een begaafd verteller. Zijn verhalen staan centraal in het laatste deel van de tentoonstelling. Als geen ander verstond Rembrandt de kunst de kern van een verhaal te raken. Meestal zijn het oude Bijbelse verhalen als Isaac en Rebekka (ca. 1665 – 1669) en Zelfportret als de apostel Paulus (1661), die hij door het meesterlijk uitdrukken van gebaren en emoties tot menselijke proportie terugbracht, herkenbaar, intiem en invoelbaar. Eerst fijntjes, later met een grovere experimentele techniek. Daarbij zette hij op geniale wijze kleur en lichteffecten in om zijn vertellingen te versterken en tot de essentie terug te brengen.

Tropenmuseum

Verlangen naar Mekka

vanaf 15 februari 2019

De hadj is de belangrijkste islamitische bedevaart waar jaarlijks miljoenen mensen aan deelnemen, waaronder duizenden Nederlanders. Al eeuwenlang een spiritueel ideaal en religieuze plicht. Alleen toegankelijk voor moslims. Verlangen naar Mekka geeft een uniek inzicht in een van de grootste spirituele, religieuze en culturele fenomenen ter wereld. Wat trekt de pelgrims? Welke indrukken en ervaringen doen zij op, onderweg, ter plekke en na terugkomst?

Eeuwenlang heeft de bedevaart naar Mekka veel kunstenaars en vorsten geïnspireerd tot het (laten) vervaardigen van schitterende objecten. In nauwe samenwerking met het British Museum zijn meer dan 300 unieke stukken bijeengebracht uit enkele van de beste islamitische kunstcollecties ter wereld. Met een grote verscheidenheid: van de 10e eeuw tot nu, van Indonesië tot Marokko.

Van Gogh Museum

Hockney – Van Gogh

1 maart – 26 mei 2019

Twee schilders, één liefde: de natuur. David Hockney (1937) mag dan ruim een eeuw later leven dan Vincent van Gogh (1853-1890), hun manier van kijken naar het landschap is vaak vergelijkbaar. Maar wat betekent de natuur dan precies voor hen? En hoe hebben Van Goghs landschappen Hockney geïnspireerd?

De Britse kunstenaar David Hockney is al boven de 80 en schildert nog iedere dag. Hockney is een van de bekendste kunstenaars van onze tijd. Toen Hockney in de landelijke omgeving van Bridlington woonde, maakte hij veel landschappen. Hockney herkent zich in het werk van Van Gogh: allebei zien ze het bijzondere in het gewone landschap. En allebei zijn ze gegrepen door de seizoenen, die de natuur steeds maar laten veranderen. Om de natuur goed te kunnen schilderen moet je de tijd nemen om alles echt goed te observeren. ‘Je moet echt goed kijken’, zoals Hockney zegt. En volgens hem deed van Gogh dat. Hij zag wat veel mensen over het hoofd zien. En hij betovert ons ermee tot op de dag van vandaag.

 

DEN HAAG

Mauritshuis, Den Haag

Hollandse meesters uit Britse landhuizen (National Trust)

11 oktober 2018 – 6 januari 2019

Het Mauritshuis toont een bijzondere tentoonstelling rond zeventiende-eeuwse Hollandse schilderijen met een historische herkomst. In Britse landhuizen bevinden zich van oudsher vele werken door Hollandse meesters uit de Gouden Eeuw. De meeste van deze schilderijen werden in de achttiende of negentiende eeuw verworven, de glorietijd van het Engelse landhuis. Voor deze tentoonstelling selecteerde het Mauritshuis enkele van de mooiste Hollandse schilderijen uit huizen beheerd door de National Trust. Het Mauritshuis heeft daarmee een primeur, want niet eerder werd een dergelijke selectie getoond buiten het Verenigd Koninkrijk. De tentoonstelling opent in Bath, in het Holburne Museum aldaar, reist dan naar het Mauritshuis en is ten slotte te zien in Petworth House (UK).

UTRECHT

Centraal Museum

Utrecht, Caravaggio en Europa

16 december 2018 – 24 maart 2019

Rome was het centrum van de wereld in het begin van de Gouden Eeuw. Jonge schilders uit heel Europa trokken naar de Eeuwige Stad, waar – zo deed het gerucht de ronde – Caravaggio voor een revolutie had gezorgd. Een nieuw realisme in de schilderkunst, ongekend drama, het grote gebaar en een mysterie van licht. Dat moest je met eigen ogen zien. Utrechtse schilders Dirck van Baburen, Hendrick ter Brugghen en Gerard van Honthorst waren erbij.

Utrecht, Caravaggio en Europa brengt het Rome van 1600-1630 naar Utrecht. Met zeventig meesterwerken laat de tentoonstelling voor het eerst de Utrechtse Caravaggisten naast hun Europese collega’s zien: Italianen Caravaggio, Bartolomeo Manfredi, Cecco da Caravaggio, Giovanni Antonio Galli (Lo Spadarino), Giovanni Serodine, Orazio Borgianni en Orazio Gentileschi, Spanjaard Jusepe de Ribera, Fransen Nicolas Régnier, Nicolas Tournier, Simon Vouet en Valentin de Boulogne en Vlamingen Gerard Seghers en Theodoor Rombouts.

 

theme by teslathemes