Rondleidingen actueel

Connecting Cultures levert maatwerk: alle rondleidingen kunnen geboekt worden voor 1 uur of langer. Het combineren van rondleidingen en thema’s is mogelijk. Wij denken graag met u mee over een passend programma voor uw museumbezoek / dagje uit met familie, vrienden, schoolklas, museumkring of vereniging!

Prijzen – inclusief gebruik van ‘fluistersets’- op aanvraag . Maximaal 15 deelnemers per groep.

Hieronder volgt een selectie uit het actuele en verwachte aanbod van tijdelijke tentoonstellingen in musea.

Voor rondleidingen in de permanente collectie van de musea: zie hier

 AMSTERDAM

Amsterdam Museum i.s.m Rijksmuseum en Hermitage

hvge

Hollanders van de Gouden Eeuw

vanaf 29 november 2014

Dertig reusachtige groepsportretten uit de 17de eeuw afkomstig uit de collecties van het Amsterdam Museum en het Rijksmuseum zijn vanaf 29 november 2014 voor het eerst verzameld in de Hermitage Amsterdam. Deze ‘broers en zussen’ van De Nachtwacht zijn uniek in de wereld en vanwege hun formaat zelden te zien. Ze tonen ons regenten, schutters en kooplieden van allerlei rangen, standen en religies, gebroederlijk naast elkaar. Schuttersportretten van onder meer Govert Flinck en Nicolaes Pickenoy zijn slechts enkele voorbeelden van topstukken die in de tentoonstelling te zien zullen zijn. Samen illustreren zij het verhaal van het voor Nederland zo typerende collectieve burgerschap. Zij houden ons als het ware een spiegel voor, want de onderlinge verhoudingen van toen liggen aan de basis van de hedendaagse normen en omgangsvormen.

Amsterdam Museum

           

Opslaan als…Hoe verzamel je de stad?

17 oktober 2019 – 1 maart 2020

Al sinds het ontstaan van Amsterdam, ruim zeven eeuwen geleden, worden allerlei spullen bewaard die iets te maken hebben met Amsterdam, haar inwoners of belangrijke gebeurtenissen in de stad. Het Amsterdam Museum beheert, onderzoekt en toont deze objecten en de verhalen erachter en vult de collectie continu aan. In Opslaan als.. laat het museum maar liefst 700 objecten uit zijn collectie zien en toont daarmee de omvang en diversiteit van de stadscollectie. Bezoekers ontdekken de bijzondere en vaak persoonlijke verhalen die achter voorwerpen schuil gaan, en hoe deze in het Amsterdam Museum zijn terecht gekomen. Het museum kijkt ook met een kritische blik naar wat tot nu toe is verzameld en vooral: wat niet. De tentoonstelling is het beginpunt van een nieuw inclusiever verzamelbeleid van het Amsterdam Museum en bezoekers kunnen eigen verhalen en objecten aandragen.

Hermitage Amsterdam

        

Juwelen! Schitteren aan het Russische hof

14 september 2019 – 15 maart 2020

Een van de grote schatten van de Hermitage is de fabelachtige juwelencollectie. Honderden daaruit schitteren in Juwelen! Samen met vele portretten en een overdaad aan rijk gedecoreerde japonnen en kostuums presenteren zij twee eeuwen mode en juwelen, gedragen door de high society aan het Russische hof in St.-Petersburg. Ontmoet de flamboyante keizerinnen Anna, Elisabeth en Catharina de Grote, maar ook de grootvorsten, tsarina’s en adellijke fashionista’s uit de negentiende en vroege twintigste eeuw. Bij bals en partijen droegen zij de meest schitterende kostuums. Daar kozen ze juwelen bij die hun identiteit, smaak, afkomst en rijkdom toonden. Ze werden besteld bij toonaangevende juwelenhuizen als Cartier, Tiffany en natuurlijk hofleverancier Fabergé. Veel sieraden gingen verloren na de Russische Revolutie. In Juwelen! schitteren bewaard gebleven topstukken in het decor van balzalen en boudoirs zoals in het Winterpaleis van de tsaren.

Joods Historisch Museum

        

Amsterdam Diamantstad 

27 september 2019 – 1 maart 2020

Naar aanleiding van de 125ste verjaardag van de Algemene Nederlandse Diamantbewerkersbond (ANDB) presenteert het Joods Historisch Museum van 27 september 2019 tot en met 1 maart 2020 Amsterdam Diamantstad. De tentoonstelling vertelt het verhaal van de Amsterdamse diamantindustrie. De groei van Amsterdam tot hét internationale centrum van de diamantnijverheid begon in de 17e eeuw en was vooral te danken aan de Amsterdamse joden. De dynamische periode van de Amsterdamse diamantsector duurde ruim 300 jaar en kende hoogtepunten en diepe dalen.

 De Nieuwe Kerk

        

De grote Suriname-tentoonstelling

5 oktober 2019 – 2 februari 2020

De Grote Suriname-tentoonstelling brengt het meeslepende epos van het land en zijn bewoners met zeer verschillende achtergronden, die samenkwamen in het land. Musea, archieven en particulieren in Suriname en Nederland werkten mee en het verhaal wordt verteld door Surinamers zelf. Een groots verhaal dat de hele cultuurgeschiedenis bestrijkt, van de oudste nederzettingen tot de onafhankelijke republiek van vandaag. Directe aanleiding voor de tentoonstelling is de 45ste verjaardag van het onafhankelijke Suriname in 2020.

De geschiedenis van Suriname krijgt in Nederland weinig aandacht, ook niet in het onderwijs, terwijl de beide landen een eeuwenlange geschiedenis delen. Daaruit ontstond de ambitie om het land, de bewoners en haar geschiedenis met alle mooie én minder mooie aspecten, te laten zien aan een breed publiek. Belangstelling, die het land verdient. Door een tentoonstelling die, net als het land zelf, veelzijdig en kleurrijk is en die verbindt, verrijkt en verrast.

Rijks Museum

        

Rembrandt – Velázquez. Nederlandse & Spaanse meesters. Dialogen over werkelijkheid en eeuwigheid, religie en schoonheid

11 oktober 2019 – 19 januari 2020

Het Rijksmuseum presenteert ruim 60 schilderijen van dé grote meesters uit de 17de eeuw uit Nederland en Spanje in de tentoonstelling Rembrandt-Velázquez. Nederlandse & Spaanse meesters. Het is voor het eerst dat zoveel Nederlandse en Spaanse meesterwerken van Velázquez, Rembrandt, Murillo, Vermeer, Zurbarán, Hals en Ribera samen in Nederland te zien zijn. De kunstenaars hebben elkaar nooit gekend en wisten zo goed als zeker niets van elkaar. Toch waren er duidelijke overeenkomsten. Zo stond de schilderkunst in de 17de eeuw in beide landen in hoog aanzien waarbij religie en realisme de hoogste doelen waren.

In de tentoonstelling worden de Spaanse en Nederlandse meesterwerken in paren getoond. In de tentoonstelling worden ruim zestig schilderijen van de Spaanse en Nederlandse meesters in paren getoond, wat op de eerste plaats tot verrassende visuele dialogen leidt. Daarnaast laten de confrontaties opvallende overeenkomsten zien wat betreft thema’s als geloof, rijkdom, macht en liefde.

Tropenmuseum

Verlangen naar Mekka

15 februari 2019 – 12 januari 2020

De hadj is de belangrijkste islamitische bedevaart waar jaarlijks miljoenen mensen aan deelnemen, waaronder duizenden Nederlanders. Al eeuwenlang een spiritueel ideaal en religieuze plicht. Alleen toegankelijk voor moslims. Verlangen naar Mekka geeft een uniek inzicht in een van de grootste spirituele, religieuze en culturele fenomenen ter wereld. Wat trekt de pelgrims? Welke indrukken en ervaringen doen zij op, onderweg, ter plekke en na terugkomst?

Eeuwenlang heeft de bedevaart naar Mekka veel kunstenaars en vorsten geïnspireerd tot het (laten) vervaardigen van schitterende objecten. In nauwe samenwerking met het British Museum zijn meer dan 300 unieke stukken bijeengebracht uit enkele van de beste islamitische kunstcollecties ter wereld. Met een grote verscheidenheid: van de 10e eeuw tot nu, van Indonesië tot Marokko.

Van Gogh Museum

     

Jean-François Millet. Zaaier van de moderne kunst

4 oktober 2019 – 12 januari 2020

In de tentoonstelling Jean-François Millet. Zaaier van de moderne kunst is te zien hoe vooruitstrevend het werk van Jean-François Millet (1814-1875) is voor de tijd waarin hij leefde. Met zijn radicale schildertechniek, moderne stijl en inspirerende verbeelding van het boerenbestaan, werd Millet een ware zaaier van de moderne kunst.

Voor het eerst is er een grote, internationale tentoonstelling gewijd aan Millet en hoe zijn kunst als inspiratiebron diende voor kunstenaars na hem, zoals Vincent van Gogh, Camille Pissarro, Georges Seurat, Claude Monet, Giovanni Segantini, Winslow Homer, Paula Modersohn-Becker, Edvard Munch, Kazimir Malevich en Salvador Dalí.

DEN HAAG

Mauritshuis, Den Haag

        

Nicolaes Maes. Rembrandt’s veelzijdige leerling

17 oktober 2018 – 19 januari 2020

Het Mauritshuis sluit het Rembrandt & de Gouden Eeuw jaar af met de eerste internationale overzichtstentoonstelling over een van Rembrandts meest getalenteerde leerlingen: Nicolaes Maes.

Met zijn originele voorstellingen van het leven van alledag was Nicolaes Maes één van de meest vernieuwende schilders van de Hollandse Gouden Eeuw. Zijn huiselijke taferelen zijn een inspiratiebron geweest voor schilders als Pieter de Hooch en Johannes Vermeer. In de levensechte weergave van emoties toont Maes zich een volwaardige leerling van Rembrandt.

UTRECHT

Centraal Museum

Utrecht, Caravaggio en Europa

16 december 2018 – 24 maart 2019

Rome was het centrum van de wereld in het begin van de Gouden Eeuw. Jonge schilders uit heel Europa trokken naar de Eeuwige Stad, waar – zo deed het gerucht de ronde – Caravaggio voor een revolutie had gezorgd. Een nieuw realisme in de schilderkunst, ongekend drama, het grote gebaar en een mysterie van licht. Dat moest je met eigen ogen zien. Utrechtse schilders Dirck van Baburen, Hendrick ter Brugghen en Gerard van Honthorst waren erbij.

Utrecht, Caravaggio en Europa brengt het Rome van 1600-1630 naar Utrecht. Met zeventig meesterwerken laat de tentoonstelling voor het eerst de Utrechtse Caravaggisten naast hun Europese collega’s zien: Italianen Caravaggio, Bartolomeo Manfredi, Cecco da Caravaggio, Giovanni Antonio Galli (Lo Spadarino), Giovanni Serodine, Orazio Borgianni en Orazio Gentileschi, Spanjaard Jusepe de Ribera, Fransen Nicolas Régnier, Nicolas Tournier, Simon Vouet en Valentin de Boulogne en Vlamingen Gerard Seghers en Theodoor Rombouts.

 

theme by teslathemes